final couryard day copy
final couryard day copy

press to zoom
MAP
MAP

press to zoom
URBAN FURNITURE / ART OBJECTS
URBAN FURNITURE / ART OBJECTS

press to zoom
final couryard day copy
final couryard day copy

press to zoom
1/22

BEIJING - CHINA

THE VILLAGE 

SANLITUN

SHOPPING ARCADE/

Architecture and

Urbanspace Design

建筑设计及总体规划设计案例:
北京新三里屯太古里购物中心
中国北京

Design of urban space, outdoor furniture, interiors of lobbies and hallways and redesign of some of the facades of shopping arcade “The Village” at Sanlitun in the heart of Beijing.     

Project in collaboration with Oval Partnership for the  design improvements regarding facades, urban spaces, interior design of an on going construction site concerning the first segment of a 1.5 millions square feet of leisure, retail and cultural district.

 

In the city who lost most of his urban quality the original master plan recalls the urban town design  of the historical Beijing which was made of narrow alleys, small squares and irregular alignments of facades. The spirit of the design is to develop a urban ground and  sustainable  environment characterized by a human scale space in which people feel  invited to go for shopping, social interaction or cultural activities.

 

The pattern of the floor reflects the fragmented design of the master plan and different graphic solutions are arranged to highlight the functionality of the individual spaces. Some of the facades are covered by angular sculptural surfaces made of metal and green wall to mitigate the harsh climate of Beijing: this material is made of tiles of turf kept together by an internal metal web.                      

 

Regarding the urban design benches and other installation are designed like sculptural art objects in order to enrich the aesthetic quality of the space.

Large tenso - structures canvas and awnings off some of the facades are installed to create shadow in order welcome shoppers during sunny days.

All the design projects aims to reach the goal of making the spaces as enjoyable as possible to be consistent with then original idea of urban quality.


Designed by | Alberto Puchetti for Oval Partnership

三里屯为于北京的心脏地带,整个顶目包括整体规划,商场的外立面设计,室内设计以及户外公众设施的设计。
总共覆盖一百五十万尺的第一阶段包含了商业,文化及休憩空间,由Oval partnership欧华尔顾问公司主理,联合一批享有盛名的建筑师规划了占地5.3万平方米,建筑面积达17.3万平方米的北京大型购物中心的规划设计。北京的历史反映在他的城市结构上:四通八达的胡同,不规则的建筑物外墙和小型广场。这些都希望反映在三里屯的设计规划上。


以往一些大型购物中心的设计都着重于富丽的装璜,并为了营造出巨大宏伟的建筑效果而忽略了人体和建筑之间的比例,这种设计不够人性化之余,使用者亦难以和空间产生联系。三里屯Village这个崭新的商场设计是冀望重新揣摸及塑造一个更合乎人体与环境比例的购物空间。时至今日,该区已是北京城里的玩乐热点,也是在亚洲里,各国际大品牌的争相进驻的重要地段。


三里屯Village的设计灵感来自老北京的“胡同”与“四合院”,并融入时尚元素。在传统的基调上,把大型商场分拆成19座独立的建筑,外墙以现代的物料处理,格局则融入传统的市区规格,打造出一个引人入胜的新式商圈。在项目的创作中,大量地运用自然材质,打造出别具一格的空间感和景观环境,使得三里屯Village从众多传统设计的购物中心里脱颖而出。
同时,户外的休憩空间也是经精心规划,从地面上铺切的颜色和样式,到户外家具的造型等等,皆有巧思,并紧扣整体的设计概念。建筑的外墙局部以绿化元素覆盖,背面以金属网格固定,希望为北京增添一点绿意。​


空间设计 | Alberto Puchetti for Oval Partnership