DATA CENTERS
DATA CENTERS

press to zoom
POWER STATION
POWER STATION

press to zoom
ENTRANCE BUILDING 2
ENTRANCE BUILDING 2

press to zoom
DATA CENTERS
DATA CENTERS

press to zoom
1/9

GUANGZHOU - CHINA

Cloud dcs industrial park

Master-Planning,

Architecture and

Landscape Design

建筑设计,总体规划和园境设计案例:
云硕科技南沙工业园区
中国广州

A new generations of industrial parks for data centers and offices is conceived to be totally dedicated to the theme of green sustainable energy, including club houses, exhibition and  show rooms. Master plan circulation comprehends a car free circulation in between buildings covered only by pollution-fee electric golf cars. Trucks and cars are arranged on another external layer of roads to serve each building necessities and to connect with the local highway through security gates. This external service circulation ring is also connected with the parking areas of each building and because of very high green fence is sort of concealed from sight as the intent of the landscape design concept is to separate the internal pollution fee area covering 90% of the estate surface from only a 10% covered by a concealed motorcars’ ring road. Buildings are actually located on caesura position in between the motorcars circulation and the “green” circulation network of alleys: each building has two separate entrances, main entrance is facing the green landscape with the golf cars parking lots, the back facade is instead facing the motorcar parking lots connected with the external ring road both concealed by sight thanks to high green fence. A golf cars parking loot is also located right after the entrance gate once the visitors leave the car in the parking space outside the entrance building. Power-station building producing electricity for the data centers is located in the center of the estate to integrate the energy produced for rooftop solar panels of each building. Landscape design includes several water features for supporting the underground cooling system and for aesthetic recreational intent in order to contribute to the inception of a mitigated open air micro-climate especially during the long heated summers typical of Southern China regions. Design of green area includes several artificial hills offering articulated landscape solutions and a generous quantity of trees and bed flowers to render the space in between data centers not a sort of “cut out” areas in between buildings but a real attractive space for enjoying time and socializing during breaks. The search of a green sustainable value and quality leisure features within the landscape design reflects a new sensibility in conceiving work spaces in China factories. Local government promotes “green projects” in order to bring environment-friendly policy at the center of the politic for new estate projects. On the other side the quality of the working space is a positive answer to alienation working conditions on common factories. Cloud DCS as leader IT industry wants to be ahead not only on a technological level but also in terms of a new social and environment issues-related sensibility.

​       

Designed by | Alberto Puchetti for Arboit Ltd.

Pictures by | Dennis Lo

作为一个新一代的数据中心产业园,整个园区从规划,落实到运作,都紧扣绿化的中心主题。园内除了容纳大量的伺服器机组之外,也设有展厅,员工会所及展示场地等。

园区的交通规划只容许无污染电动高球车行驶,一般车用道路被安排在园区最外围,方便上下货,并同时透过保安闸口与高速公路及各大厦的停车场连接并由绿色屏风遮挡,以达到分隔园区内外的污染排放。
夹在外围交通通道和内围电动车道之间的便是数据中心建筑群座落的地方。每一栋建筑均设有两个主要出入口,分别和内围电动车道及外围交通通道连接,同时两边亦分别备有电动车和汽车的停车位。电动车的停车位巧妙地安排在汽车的停车位的出口旁边,务求使两个系统之间的切换尽可能轻松便捷。园区的供电站设在园区中心,供电量随时配合太阳能电板的发电量调整。

景观设计上融入了数个水景装置,分别为了满足视角需要和支援地下的散热系统。这样的设计有效对长年炎热的中南部天气作出调节。外庭园区同时亦加入了水舞装置以及人工假山,配合大量的树木和花丛,使建筑和建筑之间不再只是走道,而是可供休憩和享受的户外空间。


把绿化元素和休闲的氛围带入工作环境之中在近年已经严然是办公室设计的大势了,连政府都希望透过不同的政策推动绿化成为新的房产或商用工程的重点元素。另一方面,作为反弹,工作环境的质素亦开始受到重视。云硕科技作为行内的龙头,透过这一系列的重点建设,希望能如美国一些大型IT企业的办公室一样,起一个领头的作用,负起一个社会和环境上的责任,并挑战企业办公室刻板的固有印象。

建筑概念:数据中心产业园

此为数据中心工业园区,当中包含五个占地43米乘146米的数据大楼。所有大楼均以太阳能电板供电,大楼亦被木制百叶结构所覆盖以避免因日照而过度升温,此设计可最大限度地提高恒温效果,减少伺服器长期运作下所需的空调散热用度。园区同时设有供电站作后备电源,慎防太阳能电板供电不足。

云硕科技公司以云名命,建筑外型设计师便参考了云霞的概念,流线型的建筑群,给人一种随着气流穿梭于空中,传播着智识和资讯的意象。同时,大楼流线型的百叶式散热外墙,亦吻合意象里行云流水的动态美。楼顶的太阳能板除了为大楼供电外,同时亦成为公司创意的完美呈现。大楼不只看似空中浮云,其太阳能电板亦为大楼提供自给自足的能源亦跟浮云相似。

大楼当中九成空间为最先进的数据中心,而剩余一成空间为控制室和办公室,供少量的工程师和技术人员工作,以确保数据中心正常运作。
从建筑外即可见,玻璃外墙的便是位于建筑的中心位置的控制室和办公室,其余的侧为覆盖在外墙的百叶式遮阳之下,放置伺服器机组的地方。


空间设计 | Alberto Puchetti – Arboit Ltd.
空间摄影 | Dennis Lo